Beli Križ 2019 terug naar overzicht »Slovenië

Marof , Slovenië


domein

Marof ligt afgelegen in een hoekje van Slovenië, in het uiterste Noorden, tussen Oostenrijk en Hongarije – Prekmurje is de naam van de streek. De packaging straalt moderniteit uit, waardoor men misschien een gladde, commerciële wijn zou verwachten. Het tegendeel is waar. Manager en wijnmaker Uroš Valcl maakt zijn wijnen in de wijngaard, en komt zo weinig mogelijk tussen. Dit wil zeggen: geen toevoeging van zuren, suiker, gisten, enzymen of andere hulpstoffen, gebruik van zwaartekracht in de kelder en minimaal gebruik van sulfiet. De wijnen worden ongefilterd gebotteld. Om het terroir tot uiting te laten komen, wordt gestreefd naar heel lage rendementen. Op 40 hectare worden slechts 70 000 flessen gemaakt, dat is 20 hl/ha of drie keer minder dan gebruikelijk op een kwaliteitsdomein... De naam 'Marof is een samentrekking van 'Mayerhof', de historische Oostenrijkse eigenaar van dit domein.

 

 

 


omschrijving

De Beli Križ is de basiswijn van het domein, maar de kwaliteit is zeker niet basic. Witgele kleur. Aroma's van steenfruit, citrus, verse groene bonen en nootjes. Levendige, frisse smaak met voldoende concentratie ondanks het lage alcoholgehalte. Minerale toetsen in de afdronk.


wijngaard

Deze wijn is afkomstig van verschillende jongere wijngaarden van het domein. De verhouding van de druivenrassen varieert van jaar tot jaar. 'Beli Križ' betekent 'wit kruis' en verwijst naar een monument dat langs een weggetje staat, midden tussen de wijngaarden van Marof. De samenstelling van de bodem varieert van zand kwartskiezels, tot zandleem met kalk en basalt.


kelder

De manuele oogst wordt pneumatisch geperst. Trage gisting op lage temperatuur met indigene gisten. Verdere rijping op inox.


download fiche

type
fris wit, droog

land
Slovenië

domein
Marof

naam
Beli Križ

regio
Prekmurje

jaar
2019

druivensoorten
welschriesling
sauvignon blanc
chardonnay

herkomstbenaming
Prekmurje

schenktemperatuur
10-12°C

alcoholpercentage
11 % Vol.

€ 10,00 - 75cl
Terug verwacht Nov '19